ŽENEVA – Stálí členové Rady bezpečnosti OSN dosáhli během nedělních ženevských jednání vzácné shody v otázce řešení krize v Sýrii. Bylo rozhodnuto o vytvoření „přechodné vlády“ složené jak ze zástupců kabinetu Bašára Asáda, tak i zástupců opozice. Podle ministra zahraničí Lavrova sice všichni mluví o míru, ale dodávky zbraní do Sýrie běží dál

Úkolem přechodné vlády má být podle závěrečného prohlášení „národní usmíření“ a „stabilizace“. Dokument sice obsahuje stanovisko, že v kabinetu nemohou být lidé s rukama od krve, o osudu prezidenta Bašára Asáda však není v prohlášení ani slovo.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan prohlásil, že „Syrský lid musí dojít k dohodě, ale čas běží. Potřebujeme proto rychlé kroky aby mohlo být takové dohody dosaženo. Konflikt je nutné řešit prostřednictvím mírového jednání a dialogu.“

Nevnucujme Sýrii samotný proces,říká Rusko

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že je nadšen dosaženou dohodou. „Hlavní je nevnucovat Sýrii samotný proces“. Lavrov zároveň vyjádřil uspokojení, že jednání o vytvoření dočasné vlády „začnou bez jakýchkoliv předběžných podmínek“. Zároveň obvinil ozbrojenou opozici, že nedovoluje pracovníkům Červeného kříže a Červeného půlměsíce evakuovat raněné z bojových lokalit.

S ironií sobě vlastní Lavrov zároveň komentoval, že se absolutně všichni účastníci konference vyslovili proti „militarizaci“ konfliktu, ovšem přesto dodávky zbraní do Sýrie pokračují.

Zdroj foto: d.ymig.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..