PRAHA – Zástupci České obce sokolské přijali pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, aby společně oslavili 150. výročí organizace na půdě dolní komory parlamentu. Miroslava Němcová poděkovala Sokolům za jejich činnost a naplňování myšlenek otců zakladatelů, které Sokolové dokázali přenést přes stíny obou totalitních režimů.

Miroslava Němcová ve svém projevu připomněla slavnou historii Sokola i období, kdy oba totalitní režimy – nacistický i komunistický, násilně přerušily činnost této organizace. Konstatovala, že vzhledem k základním myšlenkám svých otců zakladatelů – Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera, představoval Sokol pro každou totalitu ideové nebezpečí. Miroslava Němcová zmínila i osobnost Františka Ladislava Riegra, který byl velkým sympatizantem vlastenecké České obce sokolské.

Sokolů je dnes 170 tisíc, polovinu z nich tvoří mladí do 25 let

„Dnešní den pro mne znamená, že mezi události, které si sněmovna připomíná, zařazujeme konečně také Sokoly, kteří vykonali mnoho během své historie pro svobodnou demokratickou republiku,“ řekla pro Smart News Miroslava Němcová. Je podle ní nezbytné si připomínat, co všechno pro svou zem Sokolové udělali nejen za První republiky, ale také během obou totalit, a že ve stejném duchu nejlepších tradic pokračují i dnes.

Zejména předsedkyně sněmovny ocenila, že mezi 170 tisíci členy Obce sokolské, tvoří dnes polovinu základny mladí lidé do 25 let. „To znamená, že ty myšlenky, s nimiž tato organizace vznikla, nacházejí svou živnou půdu a pochopení u generace, která je spíš zvyklá sedět u počítačů, a myslet si, že spolu nemusejí mluvit a osobně komunikovat,“ dodává Němcová. Jak zdůraznila, je to skutečnost, která ji mimořádně těší.

Nejen úcta jednotlivce k zemi, ale také úcta země k jednotlivci

Miroslava Němcová připomněla v rozhovoru i skutečnost, že oba totalitní režimy zakázaly činnost Sokola. Bylo to podle ní proto, že Sokolové měli ve vínku úctu k demokracii, k jednotlivci, ke svobodě, a hlavně úctu a lásku k vlastní zemi. Stejně tak měla Obec od počátku ve vínku i odpovědnost země vůči jednotlivci. „Tyto ideje čerpal Sokol z ethosu První republiky, která to všechno měla jako určující směr,“ řekla Němcová pro Smart News. „ Právě proto ho totalitní režim nemohl potřebovat,“ dodala.

Zvláštní kapitolou je podle Miroslavy Němcové vlastenectví. „Tento pojem, v souvislosti se Sokolem, prostě nejde opominout, protože ve všech základních idejích, ve všech zakládajících dokumentech, je přítomno slovo Vlast, vlastenectví a služba Vlasti,“.

Rovnost, svornost, bratrství a vlastenectví je pro totalitní režimy nepřijatelné

S tím souhlasí také starostka Obce sokolské Hana Moučková. „Vlast, to je všechno – místo, kde jsme se narodili, kde žijeme, a možná i umřeme,“ říká starostka. „Vlastenectví je zcela zásadní myšlenka pro sokolství,“ dodává. Právě láska k demokracii, láska ke svobodě a láska k Vlasti, uvědomění si svých kořenů, bylo podle Moučkové to, co tolik dráždilo totalitní režimy. „Svoboda, demokracie, rovnost, vlastenectví, jsou pojmy, které jsou pro každý totalitní režim naprosto nepřijatelné“.

Přijetí ve sněmovně je pro ni jedním z kroků, jímž se Obec sokolská přiblížila k cíli, který si také starostka vzala za svůj, při nástupu do nejvyšší funkce sokolské. „Jedním z cílů, který jsem si při nástupu vytyčila je, aby se sokolská obec více otevřela “světu“, aby se stala více známou“. Hana Moučková chce, aby se Sokol více a pevněji zapsal do povědomí lidí v naší republice. „Aby lidé věděli, že jsme otevřená organizace, se 150letou tradicí,“ dodává sokolská starostka.

Prahou prošlo 12 tisíc Sokolů, lidé jim mávali spontánně

Sokolové prošli v neděli Prahou ve slavnostním průvodu. „Tato záležitost je pro mě hodně emocionální,“ říká Hana Moučková. Podle ní právě průvod ukázal, že nejde o pár lidí. „Zúčastnilo se ho dvanáct tisíc lidí z naší Vlasti i ze zahraničí,“ dodává. Zahraniční Sokolové dorazili zhruba z desítky zemí. V některých z nich fungují Obce sokolské i 100 let. Není bez zajímavosti, že Sokolové jazyk své staré domoviny, nezapomněli.

„Sokolské průvody měly a mají v naší zemi svou tradici. Věřím ale, že je to snad i důkaz, že to děláme dobře,“ dodává starostka. Moc ji potěšil také zájem Pražanů i turistů. Jak říká, veřejnost reagovala velmi spontánně. „Podle těch ohlasů, které zatím máme, byl náš průvod vnímán velmi hezky, a to mě moc těší,“ říká Hana Moučková.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..