KUBÁŇ – Krasnodarská gubernie v Ruské federaci je první region, kde budou fungovat profesionální kozácké jednotky – družiny. Za to budou dostávat na místní poměry poměrně vysoký plat. Podle názoru guvernéra Krasnodarského kraje Alexandra Tkačeva, právě kozáci mají pomoci regionu zvládnout nájezdní zločince a přimět je, aby přestali strkat nos na Kubáň.

Počátkem srpna vystoupil Alexand Tkačev na jednání se zástupci gubernského vedení ministerstva vnitra s jednoznačnými prohlášeními v národnostním duchu. Prohlásil, že kriminálníci ze Severního Kavkazu už zachvátili Stavropolskou gubernii a nyní si dělají zuby na gubernii Krasnodarskou.

Rusům dochází trpělivost s „kavkazskými nájezdníky“

„Dodnes jsem si myslel, že mezi Kavkazem a Krasnodarem existuje »filtr« – Stavropolská gubernie. Teď ale vidím, že už tomu tak není. Dalším cílem „nájezdníků“ jsme my. Kdo bude zodpovídat, že bude prolita krev. Kdy začnou národnostní různice? Dříve nebo později k tomu dojde,“ prohlásil s jistotou guvernér Tkačev. Vidím, jak se naši „hosté“ chovají zcela nepřiměřeně. Nejvíce na pobřeží,“ dodal. Jak uvedl, „hosté“ z Kavkazu pouští nahlas z auta svou národní hudbu a bez ohledu na zákaz projíždějí nábřežím. „Upozorňují na sebe, chovají se arogantně a cynicky,“ dodal.

Zachránit region před národnostními různicemi mohou pomoct prý právě kozáci. „Až zjistí, že na Kubáni (Krasnodarský kraj) funguje policie, fungují kozáci, raději půjdou jinam,“ věří guvernér. Budeme vyžadovat dodržování pravidel, dělat pořádek, kontrolovat doklady, zabývat se migrační politikou (zjišťovat kdo to je, proč sem přijel, a podobně. Tkačev si sice vysloužil v parlamentu kritiku za vyvolávání národnostních konfliktů, a zkontrolovat, zda jeho jednání není v rozporu se zákonem. Místní lidé jsou ale plni nadějí.

Kozáci mají snížit kriminalitu, ale předcházet rasovým konfliktům

Dodejme, že někteří „hosté“ z kavkazských republik – Čečensko, Gruzie, Arménie, se skutečně chovají velmi vyzývavě. Z hlediska kriminality jsou s nimi často spojovány krádeže, vandalismus a znásilňování žen.

Právě kozáci budou mít na starosti, jako součást jednotek ministerstva vnitra, ochranu veřejného pořádku a prevenci proti národnostním různicím. Kozáci budou chodit společně s policisty, protože zatím má právo kontrolovat doklady pouze státní policie. Zatím, protože v budoucnu, poté, co se tento „kozácký“ model osvědčí, bude provedena potřebná legislativní úprava. Celkem by mělo zatím jít o tisícovku kozáků ve 44 municipálních okruzích. Vzhledem k tomu, že jejich plat bude kolem 25 tisíc rublů (cca 16 tisíc korun bez uvážení spotřebního koše cca 20 tisíc Kč s jeho kalkulací). Dodejme, že městská policie má běžně o 6 tisíc rublů méně. Celkem přijdou kozáci pokladnu gubernie na 300 milionů rublů (cca 180 milionů korun). Guvernér je však přesvědčen, že se to vyplatí.

300 milionů rublů z regionálního rozpočtu se prý za pořádek a snížení kriminality vyplatí

Kozáci odjakživa patřili k ruské pravoslavné většině, s vysokou mírou patriotismu. V některých jednotkách však výjimkou nebyl ani velmi netolerantní nacionalismus. Guvernér i velitel kozáckých jednotek však odmítají, že by současné kozáci byli určeni k národnostním čistkám. „Je to právě naopak. Do jednotek jsou muži pečlivě vybíráni, aby byli schopni energicky, ale striktně v mezích zákona národnostním různicím zabránit. Podle slov guvernéra však už mají místní lidé skutečně dost arogance „kavkazských nájezdníků“, jak se obecně říká Kavkazcům. Věří proto, že kozácké družiny pomohou zjednat pořádek.

Po roce duma gubernie přínos kozáckých družin vyhodnotí a rozhodne o jejich další existenci nebo úpravě regionální legislativy v jejich prospěch.

Zdroj foto: yuga.ru

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..