PRAHA – V médiích se objevily informace o podezření z obchodu s českými vízy v zemích bývalého Sovětského svazu, kdy systém Visapoint, který ministerstvo zahraničí zavedlo údajně proto, aby korupci ve vydávání víz zabránilo, je údajně neprůchodný a umožňuje registraci pouze cizincům, kteří poskytnou úplatek, jehož výše činí až tisíc euro.

„Nic nového pod sluncem!“, chtělo by se zvolat. Problému obchodu s vízy se dlouhodobě věnuji, a čtu-li, že se jím má zabývat vláda, musím se zeptat, proč až nyní. V roce 2008 jsem kritizovala potupné fronty žadatelů o víza před našimi konzuláty ve Vietnamu, Mongolsku a na Ukrajině, kdy na černém trhu bylo možné pořadí koupit za 150 až 200 dolarů. Stejné částky v různých zemích zpochybňovaly názor našich státních úředníků, že jde o aktivitu místních překupníků.

Úplatky se nyní jen lépe kamuflují

Řada cizinců mi potvrdila, že bez úplatku se k nám nikdo nedostane. Kdo jej poskytne, může mít třeba otevřenou tuberkulózu, ale naše hranice se mu otevřou.

Již tehdy jsem interpelovala ministra vnitra Langera. Řekl mi, že je vše v pořádku, ale v tichosti došlo k výměně některých konzulárních úředníků i velvyslanců a byl zaveden systém Visapoint, tedy internetová registrace žadatelů o víza. Zmizely fronty před konzuláty, ale ti, kteří doufali, že do českých firem získají předem nasmlouvané zahraniční pracovníky – jistě uznáte, že třeba indická restaurace potřebuje skutečně indického kuchaře – se záhy přesvědčili, že ke změně nedošlo. Na Visapoint se spojí pouze ten, kdo předtím vytočí jiné, pražské číslo a zaplatí úplatek.

Visapoint je funkční, tvrdí Schwarzenberg. Otázka zní, v čí prospěch?

Opět jsem na základě konkrétních případů interpelovala, tentokrát v dubnu 2011 ministra Schwarzenberga, a na nefunkčnost systému Visapoint jsem jej upozornila. Já o voze, on o koze. Pan ministr mi odpověděl, že jím řízené ministerstvo pokládá Visapoint za funkční a umožňující žadatelům stejné podmínky. Jakékoliv preferenční zacházení odmítl.

Do České republiky se tak mnoho let na základě zprostředkování pochybných agentur dostávají novodobí otroci místo těch, které by naše ekonomika potřebovala. Podnikatelé si dávají schůzky se svými partnery ve Vídni, studenti, přijatí ke studiu na českých školách, mají smůlu. Změny zákona o pobytu cizinců, které jsem před časem navrhovala, přijaty nebyly.

Koho mám ještě interpelovat?

Zuzka Bebarová-Rujbrová, poslankyně a stínová ministryně KSČM pro legislativu a lidská práva.

Zdroj foto: kscm.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..