MOSKVA – Další čtyři podezřelí z rozkrádání rozpočtových prostředků ve výši 3 miliard rublů jsou za mřížemi. Prokuratura rozhodla o uvalení vazby, z obavy, že by zastrašovali svědky. Informovala o tom ruská tisková agentura ITAR-TASS. Z rozhodnutí prezidenta se obytné domy budou opravovat z rozpočtu, přesto, že byty vlastní občané. Miliardy byly určené na opravu teplovodných sítí.

Kdysi mocný muž Petrohradu Kadkin má "zúžený" výhled.

Zřizovatel správní společnosti „Petrokom“ Andrej Kadkin, bývalý generální ředitel Alexej Muravjov, náměstek generálního ředitele „Petrokomu“ Sergej Žukovskij a ředitel státního zařízení „Správa zakázek Sankt Petěrburgu“ Konstantin Mosin, zůstanou ve vězení minimálně do 25. 1. 2013.

Kadkin a Mosin už částečně přiznali během výslechů svou vinu, navíc domovní prohlídky ukázaly, že v bytech a na účtech měli pánové desítky milionů rublů, statisíce eur a statisíce dolarů, mimoto, tito vykutálení „správci“ měli koupené soukromé lukrativní objekty a pozemky za částky ve výši mnoha milionů rublů.

Žili jako králové, teď si užijí vězeňské stravy

Dalším osobám bylo sděleno obvinění a jsou vyšetřováni zatím na svobodě. Byly jim odebrány pasy a zablokováno opuštění Ruské federace.

Jak ukazuje vyšetřování, byla aktéry nakupována pro rozvod teplé vody nekvalitní potrubí (zhruba 600 kilometrů) a výměníky v hodnotách stovek milionů rublů. Vyšetřování je ovšem zatím na začátku.

Nedotknutelnost prý skončila, přestala chránit vysoké úředníky

Prezident Putin už před časem varoval, že „nedotknutelní“ už nejsou. Řada lidí spoléhala na to, že vzhledem k blízkosti k prezidentovi jsou chráněni svým postavením. Vypadá to však na podcenění prezidentovy výstrahy, že v boji s korupcí žádní „nedotknutelní“ neexistují. Není tajemstvím, že někteří už hledají útočiště v zahraničí, kam se snaží přesouvat své majetky.

Nové zákony mají pomoci boji s korupcí

Podle nového zákona, který právě prochází Státní dumou, však státní úředníci nebudou smět mít majetky a účty v zahraničí, stejně tak jejich děti budou muset navštěvovat ruské školy. Porušení těchto zákonů hrozí až desetiletým odnětím svobody a konfiskací veškerého majetku. Někteří zákonodárci jsou přesvědčeni, že bude nutné zákon o prokázání majetku  ještě zpřísnit, aby se vztahoval i na vzdálenější rodinné příslušníky. Prezident Vladimír Putin takovou možnost nevyloučil.

V posledních měsících je tak Rusko svědkem častého zatýkání vysokých pohlavárů, kteří se během okamžiku musí rozloučit nejen s majetkem, ale i se svobodou, a to na hodně dlouho. Podle médií byl zejména Kadkin velmi vlivný muž Petrohradu. Tentokrát mu ale nepomohlo ani to, že byl spolu-zřizovatelem sportovního klubu, jehož čestným předsedou je prezident Vladimír Putin.

Velké opravy na domech musí podle Putina zajistit stát

Vladimír Putin nedávno vydal rozhodnutí, že o bytový fond se musí postarat stát. „Předali jsme lidem domy v kdovíjakém stavu a nemůžeme od nich čekat, že by měli lidé peníze na jejich udržování,“ řekl Putin. Velké opravy na domech a rozvodných sítích musí podle něj udělat stát. I na to byly určené peníze z rozpočtu, o které se bývalí nedotknutelní postarali do svých kapes. Nekvalitní potrubí často praskalo a způsobovalo havárie, které opět bylo třeba řešit dalšími penězi z rozpočtu, z nichž opět část zůstávala „za nehty“ aktérům skandálu.

Připomeňme, že privatizace v Rusku probíhala způsobem, že kdo kde bydel, ten dostal byt do vlastnictví. Jinak to podle tehdejších úřadu ani zajistit nešlo, protože po 70 letech by se těžko dohledávali vlastníci a staré křivdy by mohly být nahrazeny novými.

Ročně místní „exportéři“na Dálném Východě okradou stát o 1,5 miliardy dolarů

Další problémy očekávají zjevně vrchnost Dálného Východu, který je podle Vladimíra Putina trestuhodně zanedbaný. Vladimír Putin chce vytvořit speciální státní superkorporaci, která to má dát do pořádku. Vůči tomuto kroku je ale například opozice velmi skeptická, protože nevěří, že bude podobné uskupení schopné zvládnout korupci, která se na Dálném Vychodě Ruské federace mimořádně rozmohla i na ruské poměry.

Jedním z problémů Dáleného Východu je například organizované pytláctví. Ukázalo se, že vykazované množství exportovaných ryb je mnohonásobně menší, než hlásí účetnictví přijímajících stran – Japonska, Číny a Koreje. V divokých 90. letech byl rozdíl 2 miliardy dolarů. Teď je o něco nižší, protože jde o „pouhé“ 1,5 miliardy dolarů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..