PRAHA – Poslanecká sněmovna zneužila institut legislativní nouze, který má být použit výhradně a pouze při mimořádných událostech Českého státu, jako například stav obecného ohrožení či vstup zahraničních armád, nebo třeba rozdělení státu, které jsme zažívali v roce 1992. Tímto zneužitím se ovšem podařilo 69 poslancům (z přítomných 94) navýšit příjem zákonodárců o zhruba 5000 korun měsíčně. Proti byli  „klubově“ jen Věci veřejné, ale podpořili je poslanci TOP09, a dokonce démon Miroslav Kalousek osobně. Ten pak obvinil opozici z alibismu.

Jednotně, proti jakémukoliv navyšování, hlasovali pouze poslanci klubu Věci veřejné. Toto jednotné stanovisko „veverek“ proti návrhu poslance Čechlovského zrušit odvody sociálního a zdravotního pojištění z poslaneckých náhrad, ale podpořilo překvapivě deset poslanců za TOP 09+ Starostové. Dokonce se mezi nimi objevil i Miroslav Kalousek. Jeho kritiku z alibismu si pak vysloužili poslanci ČSSD a KSČM, kteří umožnili přijetí této novely tím, že se z hlasování vpravdě alibisticky, odhlásili. A nejspíš by se opravdu těžko zodpovídali svým voličům, kteří kolikrát živoří ze dne na den, z hlasování ve prospěch vlastní kapsy. Celé kluby ČSSD a KSČM se odhlásily. A čtěte pozorně! To odhlášení neznamená, že by se hlasování zdrželi, či nehlasovali vůbec, ale jen snížili kvorum, tedy počet poslanců potřebný pro odhlasování návrhu, čímž celou nestydatost vlastně umožnili! Je tedy jejich svědomí vůči lidem černější, než bylo Miroslava Kalouska?

Ze stenozáznamu: „Já bych jenom rád zdvořile pozdravil opozici, která tady při minulém hlasování tohoto zákona bombardovala vládu a vyčítala jí alibismus, že si vláda dovolila předložit varianty. Ono bylo jedno, kolik vláda těch variant předložila, protože pak jsme stejně hlasovali o poslaneckém návrhu. Nicméně tentokrát jste se alibisticky vypnuli. Konečně vím, co to je alibismus a co alibismus není,“ vyklopil Kalousek na opozici, tentokrát zcela oprávněně, svou číši jedu.

Za ty peníze by mělo na živobytí o 2 tisíce měsíčně více téměř 700 lidí

Věci veřejné ostře odsoudily tento postup a vyzvaly ostatní politické strany, aby přestaly zneužívat občany České republiky v jejich komplikované finanční situaci, navyšováním vlastních prebend. „Je to opravdu nestoudné,“ řekl pro SmartNews.cz předseda strany Věci Veřejné Radek John.

Zcela jednoduchými počty totiž dojdeme ke zjištění, že jen 281 zákonodárců (poslanců a senátorů) připraví státní pokladnu měsíčně minimálně o 1,405.000 korun. Ročně tedy o 16,860.000 korun. Téměř tedy 17 milionů, které spolyká hrstka zákonodárců jen proto, že se jim nechtělo odvádět zdravotní a sociální pojištění z poslaneckých náhrad.

Koaliční poslanci „přilepili“ tento návdavek k zákonu o platech soudců. Velmi potichu a bez varování. Dokonce tak potichu, že nechtěli, aby byl návrh poslance Čechlovského, na provedení té nestydatosti, přečten nahlas. Snažila se tomu zabránit nejen koalice, ale velmi razantně i opozice. Radku Johnovi se to přesto podařilo přečíst veřejně, takže se nikdo nemohl vymlouvat, že by snad nevěděl, o čem hlasuje.

Ze stenozáznamu: „Já bych chtěl jenom říci, aby bylo průzračně jasné každému ve Sněmovně, že pozměňovací návrh pana Čechlovského, to je osvobození náhrad od platby sociálního a zdravotního (pojištění) znamená, že pokud to poslanci schválí, tak si zvýší příjmy. Čili každý poslanec, který to schvaluje, si zvyšuje příjmy. Děkuji,“ prohlásil John.

Pro novelu, navyšující příjmy „nehlasovali“. Umožnili jen průchodnost navýšení

Nelze, v takovém případě, než souhlasit s Věcmi veřejnými, že ze strany opozice (levicových to stran), které svým odhlášením umožnily tuto nestydatost, to byl opravdu pustý alibismus. Zejména když zástupci opozice zpravodaji Smart News tvrdily, že jde o špatný vládní zákon, a že vládu v něm podporovat nebudou.  Howgh!

Prebendy své a ostatních zákonodárců, jak je vidět, ale ochotně svým krokem podpořily a vůbec se nestyděly. Mohly totiž hlasovat alespoň proti novele poslance Čechlovského, který ten zákon „obohatil“ právě o ty „prebendy“.

Každý zájemce se může sám přesvědčit o tom, jak „jeho“ poslanci hlasovali na výslednicích hlasování. Hlasování Číslo 243 je o návrhu poslance Čechlovského a hlasování číslo 245 je o celém zákoně, včetně navýšení. Návrh Čechlovského kvůli alibismu ČSSD a KSČM prošel, stejně jako zákon. Levice nechala koalici, aby si s tím zákonem, včetně „prebend“, udělala, co chce. Nebo snad, jak chtěli i oni? Tak komu máme věřit?!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..