PRAHA – Rozpočtový výbor na svém posledním zasedání doporučil poslanecké sněmovně, aby zamítla vládní novelu zákona o stavebním spoření. Výbor tak uznal připomínky Věcí veřejných, podle kterých tato novela de facto znamená konec stavebního spoření u nás. 

Poslanec Michal Babak (VV)Poslanci Věcí veřejných dlouhodobě vládní podobu novely kritizují. „Samozřejmě souhlasíme s omezením účelu spoření jen na stavební investice. Nicméně druhá část tohoto návrhu je naprosto nepřijatelná, prospívá totiž pouze konkurentům stavebních spořitelen, tedy bankám a na ně napojeným finančním skupinám,“ uvádí poslanec Michal Babák.

Důsledkem této novely, pokud by byla přijata, bude vytlačení relativně nízkých úvěrů. „Stavební spořitelny jsou dnes výrazně více regulovány než banky a mohou investovat jen do bezpečných nástrojů finančního trhu,“ pokračuje Babák. 

Novela zákona v původní podobě hrozí arbitrážemi

Zákon ale obsahuje navíc další skrytá rizika, například hrozbu arbitráže kvůli největší české stavební spořitelně, která nemá kvůli německým zákonům, jež se vztahují na matku této spořitelny, možnost, jak zákon ukládá, přeměnit se na banku.  Nevyřešený je také rozpor se soutěžním právem EU.

„Jsme velmi rádi, že rozpočtový výbor tyto argumenty vyslyšel a doporučil zamítnout celou tuto novelu, která by systém, který velmi dobře funguje, naprosto rozbourala,“ uzavírá Babák.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..