NEW YORK – Zatímco v Česku se vládnoucí pravice se při svých takzvaných reformách odvolává na „liberální“ tradice, jejichž téměř hlavním principem (prý) západního vzoru, je zabránění progresivnímu zdaněni, zatímco v Česku pravice proti zavedené milionářské dani vrčí a snaží se   «zdanit» vším možným sociálně slabší vrstvy, Američané se s tím zjevně „liberálně“ nepářou. Bohaté Newyorčany zdaňuje jejich stát více a přibývají i další státy.

New York CityÚřady státu New York zvyšují daň pro občany, jejichž roční příjem převyšuje jeden milion amerických dolarů ročně (cca 20 milionů korun). Aby pod podobné zvýšení spadla celá rodina, musí být její příjem vyšší než 2 miliony dolarů. V takovém případě bude jejich daň vyšší, v porovnání s méně movitými spoluobčany. Informovala o tom všechna možná zahraniční média, kromě většiny českých.

Daň byla schválena v roce 2011 na základě požadavku hnutí «Occupy Wall Street», které se těšilo zpočátku velké popularitě, postupně se však marginalizovalo. Guvernér státu tehdy prohlásil, že tato daň má «mimořádnou a dočasnou povahu». Dodejme, že v Česku máme s dočasností (jejíž jednotkou je 1 furt) své vlastní zkušenosti a ani ekonomika USA nevybízí k důvěře vůči dočasnosti opatření.

Počet amerických států zavádějících milionářskou daň roste

Na území státu žije zhruba 39 tisíc domácností, které spadnou pod tuto takzvanou milionářskou daň, jinými slovy pod progresivní zdanění. Své «boháče a zbohatlíky» obšťastnily také úřady států Kalifornie, Maryland, a brzy se k nim přidá také Minnesota. Následovat se je chystají i další státy.

Vypadá to, přesto, že Kongres zamítl Obamův návrh na zavedení milionářské daně celoplošně po USA, že ekonomická situace v USA vede nakonec k tomu, že se začíná tato daň zavádět ve státech jednotlivě. Bude-li to skutečně pokračovat předpokládaným tempem, pak vezme za své další strašení americké republikánské pravice. Ta totiž vyhrožuje, že bohatí občané budou utíkat do příznivějších lokalit. Vzhledem k postupujícímu počtu států, které se chystají tuto daň schválit, už zanedlouho nebude, kam by utíkali. A to jim navíc Kypr sebrala Evropská Unie.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..