Další rána Kalouskovi. Ústavní soud zrušil ve čtvrtek 11.dubna na návrh několika obcí, sporný paragraf novely loterijního zákona umožňující provozovat videoterminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Obce tak nyní mohou vykázat terminály ze svého území okamžitě. Ústavní soud dal za pravdu VV, které v červnu 2011, jako jediná politická strana, hlasovaly proti dnes zrušenému protiústavnímu paragrafu novely zákona o loteriích.

Předseda VV Vít Bárta„Jedná se o veliké vítězství Věcí veřejných a obcí nad  všemi parlamentními stranami, které loni v červnu prosadily novelu zákona o loteriích. Zákona, podepsaného například poslanci Janem Farským za TOP 09, Pavlem Suchánkem za ODS nebo také poslancem Miroslavem Svobodou za ČSSD“, říká Vít Bárta, předseda VV. Zároveň dodal, že Věci veřejné  byly jedinou stranou, která se otevřeně postavila proti novele. KSČM se totiž zdržela hlasování.

Ústavní soud dnes rozhodl, že ministerstvo financí bude muset zrušit ta povolení, která jsou v rozporu s obecními vyhláškami. Rozhodl, že došlo k porušení práva měst a obcí na výkon samosprávy a důvody, jimiž Ministerstvo financí tříletou lhůtu zdůvodnilo, ústavní soudci shledali nelegitimní. Loterijní zákon napadlo několik obcí, jako například Klatovy nebo Židlochovice na Brněnsku. Dle těchto samospráv, bránil zákon účinné regulaci hazardu na jejich území.

 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..