MOSKVA – Pro získání pracovního povolení na dlouhodobé vízum, vyžaduje nyní Rusko znalost svého jazyka a základních reálií. Gatarbajtři z Asie ale odmítají navštěvovat kulturní stánky ruské metropole, za účelem obeznámení se s ruskou kulturou a historií. Prý jedině v případě, že jim za to Rusko zaplatí.

Asijští gastarbajtři v MoskvěZa návštěvu muzea či galerie požadují sdružení asijských gastarbajtrů v Moskvě, aby jim stát vyplácel od 300 do 500 rublů (150 – 300 Kč) za jednu návštěvu. Prý na to nemají čas, protože přijeli do Ruska pracovat, a ne «běhat za kulturou». Dodejme, že v rámci programů pro tyto lidi, je vstupné, za které musí řadový Rus zaplatit, zdarma.

Asiatští gastarbajtři v Moskvě mluví jen o právech. Povinnosti ignorují

Přitom zákon schválený Státní dumou RF (analogie české Poslanecké sněmovny) vyžaduje, aby lidé, kteří chtějí získat pracovní povolení, a tedy i dlouhodobé pracovní vízum, měli základní znalosti ruského jazyka a reálií. Je to podobný zákon, který schválila Poslanecká sněmovna před časem v Česku.

A zatímco každý evropský obchodník, který chce dlouhodobě obchodovat s Ruskem, ví, že znalost ruštiny je pro něj velmi důležitá, pro asijské gastarbajtry je nějaký zákon evidentně zcela bezpředmětný a zbytečný cár papíru. Vedoucí oddělení muzeí a výstavnictví moskevské radnice Anton Gorjanov ale doufá, že přísnější dodržování zákona to může změnit.

Sdružení si zároveň stěžuje na to, že «tito lidé, kteří tak těžce pracují, jsou vnímáni Rusy jako pomocná síla, levná síla, takže se k nim chovají jako ke sloužícímu personálu». To je prý také jeden z důvodů, proč se jim do muzeí nechce. Dodejme ale, že je to právě láce asijských pracovních sil, pomocí níž vytěsňují Rusy z jejich pracovních pozic. Ruská vláda se zatím k těmto požadavkům nevyjádřila.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..