V ruském městě Pugačev už týden neutichají bouře. Lidé požadují po úřadech, aby byli s okamžitou plaností vysídleni všichni Čečenci. Během dvou let spáchali členové této menšiny devět vražd v dříve poklidném městě. Podle průzkumů je většina Rusů pro oddělení Čečenska. Nevoli vyvolává i snaha prezidentova ombudsmana osvojovat ruské děti do Čečenska. Jsou za to velmi slušné peníze a Čečenci dokáží dávky z Ruské federace obecně velmi dobře využívat. Je mezi nimi například také podstatně více invalidních důchodců, než v ostatních regionech.

Ruslanovi bylo 20 let.Všechno mělo podle listu newsland.ru začít v baru sporem o dívku. 20lety Ruslan Maržanov, který se vrátil za armády, kde sloužil jako výsadkář, se pustil do křížku s Čečencem Chamzatem Nazirovem. Když 16letý Alí Nazirov, viděl, že jeho bratranec Chamzat prohrává, skočil zezadu na Ruslana a zasadil mu 15 bodných ran skalpelem. Otec Chamzata je veterinář a zřejmě u něj se Alí «vyzbrojil».

Alí nejprve utekl, pak byl ale zatčen a převezen do vazby, která mu možná nyní slouží spíše jako ochranná vazba před rozhořčeným davem.

Rusům dochází trpělivost

Zřejmě šlo o poslední kapku, kterou přetekl onen pověstný pohár trpělivosti ruského obyvatelstva. Za poslední necelé dva roky to byli právě Čečenci, kteří spáchali devět vražd na Rusech z Pugačeva. Už týden trvají demonstrace, kdy občané požadují po úřadech, aby okamžitě vysídlili Čečence. Částečně se jim to podařilo. V současné době Čečenci sami opouštějí město a odjíždějí do Čečenska. Doslechli se totiž, že do Pugačeva míří stovka ruských nacionalistů.

Pugačev není jediné místo, kde jsou s Kavkazany, a zejména s Čečenci, problémy. Nejen, že Čečensko dostává od Ruska velké dotace na sociální sektor a dávky, takže Čečenci z nich dokáží být velmi dobře živi, ale navíc se ukázalo, že v tomto regionu je evidováno 110 tisíc dětí, které neumřely, ale prostě nejsou. Předpokládá se proto, že děti byly evidovány zkorumpovanými úředníky jen proto, aby na ně «rodiče» dostávali dávky.

Čečenci vybírali od Rusů v obci «daň». Když nezaplatili, znásilňovali je

V ruské kozácké osadě ve Stavropolské gubernii, jak uvádí list Komsomolská pravda, znásilnil pro změnu jiný Kavkazan kozáka za to, že mu údajně nechtěl zaplatit dluh. Muž se obrátil na policii, následně ale promluvili další občané a ukázalo se, že velká kavkazská rodina doslova tyranizovala celou osadu, protože od lidí pod různými pohrůžkami vymáhala i tímto způsobem «daň». Podle atamana kozácké osady to nebyl první případ znásilnění v osadě, kterého se Kavkazané dopustili. Opět to už tentokrát přesáhlo mez únosnosti a lidé promluvili. Mlčení týraných lidí z osady bylo dáno podle některých sociologů tím, že ani policie ani úřady nechtějí být nařčeni z rozněcování národnostních a rasových různic, jichž se policie chytá v první řadě. Proto mlčeli. V tuto chvíli je ale jejich mlčení u konce a kromě oficiálního trestního řízení jsou na sítích kozáci vysloveně podněcováni k tomu, aby si vzpomněli na staré časy a řešili to buď nagajkami (krátkým bičem) nebo rovnou šavlí. I podle reakcí ruských obyvatel je zřejmé, že už té situace má hodně Rusů plné zuby.

Tato ohniska už v Rusku vybuchují až příliš často, navíc se začíná na síti otevřeně mluvit o plánované genocidě Rusů. Rusům už začíná vadit, že jsou diskriminovanou většinou, která na rozdíl od nepřizpůsobivých menšin má stále menší práva. «Vraždí nás, znásilňují, dělají si, co chtějí, ale naše úřady včetně prezidenta mlčí a ještě jim cpou peníze z našich daní», je stále častěji vidět na síti.

Podle průzkumu Levada-centrum, je navíc 90 procent dotázaných pro oddělení Čečenska od Ruské federace. Lidé jsou přesvědčeni, že většinové komunitě bez nich bude lépe a hlavně bezpečněji.

Prezidentův ombudsman říká – převezu Čečence do Petrohradu – budou osvojovat ruské děti

A právě v této rozbouřené době přišel «prezidentský ombudsman» Pavel Astachov s prohlášením, že si ruské sirotky si místo cizinců budou brát Čečenci. V rozhovoru pro ruský list Rosbalt tento bývalý «televizní advokát» prohlásil, že se dohodne s čečenským prezidentem Ramzanem Kadyrovem o předání dětí do Čečenska a dalších kavkazských republik. Výroky, které vyslal ředitelům dětských domovů a úředníkům, zněly značně výhružně, budou-li tomuto «geniálnímu nápadu» odporovat. «Do Moskvy si přijíždějí brát děti z provincií, protože Tkačev (guvernér Petrohradského kraje) platí velmi dobré peníze osvojitelům. Ale my nemáme územní omezení, proto lze do kteréhokoliv subjektu Ruské federace přijet a vzít si děti. Takže my se s Kadyrovem dohodneme, přivezeme do Petrohradu čečenské rodiče a odvezeme si petrohradské sirotky,» konstatoval výhružně Astachov.

Rosbalt neopomněl zdůraznit, že Astachov se nezmínil ani slovem o vysokém procentu invalidity v Čečensku a na Kavkaze obecně. Odborníci podle listu předpokládají, že tento jev může mít základ ve zkorumpovanosti místních sociálních orgánů, které za úplatek vydávají osvědčení a dávky na invaliditu, z kterých žijí stovky tisíc Kavkazanů.

Jsou za to peníze, zájmy dětí jdou stranou

Astachova tato možnost zaujala zřejmě také proto, že počet osvojení roste v regionech, kde úřady vyplácejí značné dávky osvojitelům. A zatímco jeho činnost byla v Petrohradské oblasti osvojiteli kritizována, nebo dokonce přímo nazvaná Potěmkinovou vesnicí, své úsilí soustředil tento ombudsman na Čečensko, které ho z nějakých důvodů nadchlo tak, že prezidentu Kadyrovovi udělil dokonce vyznamenání za «nezištnou práci pro pomoc dětem».

Na samém počátku skandálu s muslimskými šátky «hidžáb» ve stavropolských školách, se Astachov postavil na stranu místních muslimů proti ruským úřadům. Jak už informoval portál SmartNews (viz zde) v říjnu minulého roku zakázaly regionální úřady nošení «šáriatských oděvů» na vyučování.  Muslimové so obrátili na islámskou náboženskou obec a k soudu. Zároveň začali nevybíravě vyhrožovat ředitelce školy – učitelce Marině Savčenko. Ředitelku si nakonec vzali pod ochranu kozáci, zatímco muslimy horoucně podporoval Astachov. Vyzýval učitele k toleranci – tedy aby povolili nosit dívkám muslimský oděv v ruských školách. Navíc požadoval, aby se v stavropolských školách začal povinně vyučovat islám.  Narazil.

U oblečení zasáhl prezident Putin. Zastane se i nyní ruských dětí i dospělých?

Se svou oblibou Kavkazanů to Astachov zjevně přehnal, protože Rusům se dostalo zastání u nejvyšší ruské instance. Prezident Putin se jen s naprostým úžasem dotázal: «My tu snad máme právo šária?» – a nařídil zavedení školních uniforem. Tečku za celou kauzou pak udělal Nejvyšší soud Ruské federace, který nejen potvrdil rozhodnutí stavropolského soudu o zákazu nošení muslimských oděvů, ale potvrdil i zavedení «světské školní uniformy» pro území celé Ruské federace.

Snahy o osvojování dětí na Kavkaze podpořil také místopředseda Rady federace Alexandr Toršin. Začal mluvit o tom, že se tím umožní vznik «soukromých dětských domovů», místní obyvatelé jen podepíší se státem smlouvu a zaváží se o děti pečovat. Podle něj se tím vytvoří i nová pracovní míst na Kavkaze. «Navíc se podle Astachova výchova dětí na Kavkaze v budoucnu projeví pozitivně v mezinárodnostních vztazích,» uvedl portál fontanka.ru.

Rusové volají po tvrdé ruce

Zcela jiného názoru jsou ale Rusové. Na sítích vypukla doslova bouře. Mnozí z diskutujících jsou přesvědčeni, že je to opět jen způsob, jak může Čečensko vytáhnout peníze z Ruska, přesněji z ruských daní, mnozí se také neskrývaně obávají, že v budoucnu mohou být tyto děti cvičeni jako teroristé, protože jejich rozeznání bude ztíženo jejich ruský původem.

Rusové podle průzkumů volají po pevné ruce. A není divu, protože v některých regionech Ruské federace už začíná být situace s Čečenci do té míry výbušná, že v případě neřešení by mohlo dojít k výbuchům po celé zemi. Lze proto předpokládat, že se opět do celé záležitosti bude muset vložit prezident Vladimír Putin. Podle jeho předchozích reakcí lze ovšem předpokládat, že ombudsman Astachov takzvaně «utře» naprosto stejně, jako v případě hidžábů.

Rusko není jediné s takovými problémy. Všude však hrozí nástup extrémistů

Situace v Rusku do značné míry připomíná situaci v České republice. Ať už jde o nepřizpůsobivé jedince, kteří se v případě jakéhokoliv konfliktu, či upozornění na zneužívání dávek okamžitě odvolávají na rasovou diskriminaci, nebo i v případě rušení kojeneckých ústavů a předávání dětí do takzvané dočasné péče, kdy není vyloučeno, že se dětí mohou ujmout v nejhorším případě i pedofilové. Věřme, že s nástupem levicové vlády, se i těmto otázkám bude věnovat více pozornosti.

Sdílet

1 Comment for this entry

  • Jan Nermuť napsal:

    Drazí přátelé.
    Není důvod volit za presidenta R.F. Putina, když můžou volit vnuka Josifa Visarionoviče Stalina.
    To je ovšem propaganda postsocialistických komunistických stran. Zapomněli na odkaz velkého Lenina. (A teď nepíši jen o pokračovaní myšlenky Karla Marxe.) Důležité je začít u sebe. Nejdříve je nutné změnit sám sebe. Rusko je na tom relativně dobře (nejlépe na světě) a přesto má své problémy. Z těhto problémů se dostane jen sebezdokonalováním.
    V jedné Kozácké osadě tyranizuje Čečenec. A ve stovkách dalších ne. (Vždyť Kozáci porazili elitní armádu NATO. Dnes dochází ke sjednocování Osetie- Státu Alanů.)

    Existuje jeden Jižanský vtip. Jde běloch po ulici a vrhne se na něj černoch a začneho mlátit. A přitom říká: Todle je černošská čtvrť. Běloh se zamyslí a srazí ho na zem.
    Černoch padne na zem a říká: Co mě nmlátíš, že sem černej?
    A ten běloch pak řekne: My Jižani se nenecháme mlátit od černochů jen proto, že jsou černí.

    Myslím, že to stojí za zamyšlení.(Samozřejmě, nejsem rasista, mám rád všechny nerasistické černochy.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..