STAVROPOL – Nejvyšší soud Ruské federace potvrdil rozsudek soudu Stavropolské gubernie, a tím i zákaz nošení hidžábů – muslimských šátků pro žákyně základních a středních škol. Rozhodnutí Nejvyššího soudu RF má už platnost pro území celé Ruské federace, nejen pro Stavropolskou gubernii, jako původní rozhodnutí krajského soudu. O původu kauzy informoval ruský portál bfm.ru. Zbytečné soudy či spory má vyřešit zákon nařizující od 1. září 2013 povinné nošení školní uniformy.

hidžáb Rodiče pěti muslimských dívek, požadovali, aby směly nosit na vyučování hidžáb, oblečení v souladu s muslimskou tradicí, kdy je vidět pouze obličej a ruce jen k zápěstí. Když škola neustoupila a trvala na postoji, že hidžáb nemá v sekulární škole co dělat,  začaly stížnosti.

Nejprve se problému začal věnovat stavropolský guvernér, který potvrdil postoj školy, tedy i dřívější rozhodnutí stavropolské vlády, že ve státních sekulárních školách jsou zřetelně stanovené požadavky na zevnějšek žáků a studentů základních a středních škol. Podle vládního usnesení, jsou veškerá opatření «zaměřena na odstranění příznaků sociálních a náboženských rozdílů mezi žáky, a to pro základní i střední školy».

Nejde jen o zavinovačky na hlavu. Zakázaná je extravagance jako taková

Zákaz se ovšem týká nejen hidžábů, ale také neskromného či vyzývavého oblečení obecně. Zakázané jsou například kalhoty se sníženým pasem, odhalujícím části těla v oblasti pasu, hluboké výstřihy, kalhoty s dekorativními záplatami či roztržením nebo nevhodné popisy na tričku. Stejně tak jsou nepřípustné boty na vysokém podpatku či s vysokou podrážkou zvanou «brikety», nebo plážové boty. Je dobré zdůraznit, že v případě bot je uplatňováno především bezpečnostní hledisko, protože v případě zranění žáka či studenta ve škole, tato za něj nese odpovědnost.

Ani s úpravou vlasů to nemají žáci a studenti jednoduché. Zakázané jsou všechny typy extravagantních úprav vlasů od nepřirozených barev až po módní výstřelky v účesech. Navíc platí zákaz ostře zbarvených nehtů, vyzývavý make-up a piercing. «Zevnějšek žáků a studentů musí odpovídat normám pracovního stylu, ryze sekulární povahy,» zdůrazňuje usnesení vlády.

Při stovce národností by se oprávněnost náboženských či etnických nároků nedala uhlídat. Pomoci má uniforma

Ruské školní uniformy nebudou ve stylu 50. let, slibuje největší ruský návrhář Slava Zajcev.Rozhodnutí stavropolské vlády rodiče žákyň rozčílilo, a tak se obrátili na soud. Požadovali zrušení rozhodnutí vlády v bodech, zakazujících nošení hidžábu a náboženského oděvu. Krajský soud Stavropolské gubernie jejich požadavku ale nevyhověl s tím, že «omezení v zevnějšku zajistí normální fungování školních zařízení a rovnost studujících různých konfesí a náboženství». Zároveň soud potvrdil, že vzhledem k sekularitě státních škol musí být i v oblečení a zevnějšku studujících dodržován sekulární charakter. V opačném případě mají dívky možnost, podle usnesení soudu, navštěvovat náboženskou školu, kde jsou tradiční religiózní zvyky dodržovány. O to ale kupodivu rodiče dívek neusilují.

Se stížností k Nejvyššímu soudu RF si muslimové naběhli

Školní uniformy v Rusku-2Právník žalující strany se obrátil na Nejvyšší soud Ruské federace. Odvolával se na to, že rozhodnutí stavropolské vlády porušuje práva muslimských dětí na jejich vyznání a získání vzdělání. Paradoxně tím ovšem pomohl uzákonit zákaz nošení hidžábů pro celou Ruskou federaci, protože Nejvyšší soud Ruské federace shledal požadavky školy zcela zákonnými. Jeho rozhodnutí je platné od té chvíle pro celou Ruskou federaci.

Podle údajů portálu evrazia.org je plocha Stavropolského kraje přes 66 tisíc čtverečních kilometrů. Jeho zvláštnost ale spočívá především v tom, že hraničí s 8 dalšími subjekty Ruské federace, včetně Čečenska, Severní Osetije, Kabardino-Balkárie nebo Karačajevsko-Čerkeska, které tvoří takzvaný «islámský pás Kavkazu», a žije v něm přes 100 národností. Nejsilnějšími islámskými minoritami jsou v Stavropolské gubernii Darginci, Nogajci, Čečenci, Karačajevci, Turkmeni a Tataři. Je tedy nabíledni, že v případě požadavků každé jedné národnosti by docházelo k neuvěřitelným zmatkům, a v podstatě ke svévoli, protože určit zda to či ono je součástí náboženské či etnické tradice by bylo velmi obtížné.

školní uniformy2Připomeňme, že od školního roku 2013/2014 má být stejně v ruských základních a středních školách zavedena školní uniforma. Není to ovšem z důvodů náboženských, ale například proto, že šikana dětí z bohatých rodin vůči méně bohatým či sociálně slabým žákům a studentům už nezřídka přesahuje únosnou mez. Bohatí rodiče se v případě dopadení viníků snaží uplácet ředitele a učitele škol «sponzorskými» dary pro školu a «dárky» pro ředitele a učitele škol. Ti už na tento stav upozorňovali tolikrát, že konečně z rozhodnutí prezidenta podpořeného parlamentem, bude od roku 2014 platit povinnost školních uniforem po celém Rusku.

Praxe v zavádění uniforem je stejná, jako v západních zemích

Nyní se už jedná vlastně jen o tom, že bude daná jen základní linie a o konečné úpravě rozhodne škola s rodiči. Rodiče jsou ve více než 75 procentech pro uniformu. Jediné, co jim vadí je okamžitě nastavené korupční prostředí. Někteří zástupci škol na tom totiž chtějí vydělat a tvrdí rodičům, že musí nechat dětem šít uniformu v tom konkrétním závodě, který zpravidla nebývá levný. I tomu ale mohou rodiče předejít. Základ dress-kódu proto má být podle zákona universální pro celou Federaci, zatímco barva, znaky škol a doplňky mohou být na dohodě rodičů a školy. V současné době funguje už v Ruské federaci řada škol, kde už uniforma byla zavedena ještě před vydáním zákona, právě z výše uvedených důvodů šikany pro sociální nerovnost.

školní uniforma 4Školní uniforma přitom není záležitostí socialistického myšlení, jak by se mnozí možná domnívali. V řadě západních zemí je školní uniforma běžnou součástí školního statutu. Pravidlo je přitom naprosto nesmlouvavé – «nechceš naši uniformu, najdi si jinou školu.»

Byl to nejpopulárnější ruský návrhář Slava Zajcev, kdo vypracoval novou linii uniforem, které se objeví na trhu už během července. Cena jednoho kompletu (uniforma pro všední den, sváteční uniforma a sportovní souprava včetně obuvi) se má podle Zajceva pohybovat od 3,5 – 4,5 tisíce rublů (od 2000 do 2700 korun), podle velkosti studenta.

Zdroj foto: internet

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..