PRAHA – Dobrým andělem se nejen pro úterní večer stala Zorka Hejdová, moderátorka Superstar i pořadů televize Nova. Po svém úspěšném angažmá v populární soutěži se stala také tváří společnosti MEGAPIXEL, a není proto divu, že se začala velmi ráda dívat na svět přes hledáček fotoaparátu. To ostatně potvrdil i její manžel Míra Hejda, který o úterním podvečeru odmoderoval do světa Zorčinu první samostatnou výstavu fotografií „Návrat k legendám“.

Jaroslav SmejkalTím to ale zdaleka nekončí, protože 12. listopadu proběhne dražba Zorčiných fotografií. Jejich vydražitelé se tím připojí ke společenství „dobrých andělů“, protože pomohou rodinám, stiženým neštěstím těžkého, zejména, ale nikoliv výlučně, rakovinového onemocnění. Vernisáž se konala v Social Store Megapixel, v Praze 7.

Na počátku bylo slovo …moderátorky

Spouštěcím prvkem víru událostí se stala česko-slovenská soutěž Superstar. Na ní totiž Zora Hejdová přesvědčila diváky, že právě ona je ta Superstar našeho československého moderátorského nebe. Následovala nabídka od české společnosti Megapixel, aby se Zorka stala její tváří a vyslankyní.

Ostatně, společnost MEGAPIXEL má neméně zajímavou historii, která je typická spíše pro dobu takzvané 1. republiky. Profíci, fungující v oboru fotografování si v roce 2001 usmysleli založit společnost, která si postavila cíl – pomáhat všem, kdo se rozhodnou mít něco společného s fotografií. A umějí to opravdu dobře. Jejich kurzy pomáhají například zvládat základy fotografování i úplným začátečníkům, ale rozšíří obzory i zkušeným profíkům, kterým z nějakého důvodu „vzdoruje“ nějaká oblast této světelné magie.

Chci být Dobrým andělem

Jeden z řady výukových kurzů této společnosti absolvovala také Zorka, a to se jí stalo zjevně osudným. „Téměř okamžitě jsem si fotografování zamilovala. A jako «Dobrý anděl» mám o to větší radost, že těmito fotografiemi máme možnost podpořit některou z rodin, která tu pomoc velmi potřebuje,“ řekla Hejdová ve svém uvítacím slově na vernisáži. Přesto, že je jí pouhých 23 let, ví, že záludná choroba zasáhne rodiny pacientů citově, duševně, ale takřka vždycky je zasáhne finančně, a v mnoha případech velmi tvrdě. „Proto také jsem a chci být Dobrým andělem. Tito lidé velmi naši pomoc potřebují“, zdůraznila Zorka.

S jejím postojem zcela souzní i vlastník společnosti Megapixel Tomáš Matějíček. Jak řekl, prioritou společnosti jsou vždycky lidé, a v Megapixelu chtějí, aby od nich lidé odcházeli s novým silným a pozitivním nábojem do života. „Stejnou energii a štěstí si proto přejeme i pro rodiny, které touto akcí podpoříme“, zdůraznil Tomáš ve svém vystoupení.

Návod na fotoaparát? Neznám, používám systém «pokus – omyl».

Sabina Křovákova, finalistka Superstar objektivem Zorky HejdovéVýstavu připravovala Zorka spolu s Megapixelem přes dva měsíce, protože fotila postupně portréty jak vítězky Superstar Sabiny Křovákové, tak i některých dalších výrazných účastníků – Jaroslava Smejkala, Karola Komendy, Natálie Kubištové nebo Veroniky Stýblové. Ostatně, byla to právě Sabina, která Zorce na vernisáži zazpívala a přišli jí povzbudit i další účastníci soutěže Superstar.

Ve svém úvodním slově se Zorka zmínila, že jí její instruktoři z Megapixelu velmi účinně pomohli při seznamování se s fotoaparátem. „Zorko, a četla jste někdy návod k nějakému fotoaparátu?“, zvědavčil SmartNews. Na chvilku se zarazila, a pak rozesmála. „Ne, nikdy! Vždycky a u veškeré takové techniky je to jedině systém «pokus – omyl». Právě proto jsem byla moc vděčná mým instruktorům, že mě s tajnými komorami mého fotoaparátu opravdu dobře seznámili“, přiznala poctivě. Konstatovala, že u telefonu je pro ni typické, že třeba až po roce či dvou nadšeně zjistí, že její telefon umí věci, „které by od něj vůbec nečekala“.

Dobré světlo, Zorko!

Zorčiny fotografie se nesou v duchu „retro“. Proto se také výstava jmenuje „Návrat k legendám“, kdy jsou současní umělci ztvárněni jakoby «po staru». Zorka použila u fotografií prvky, typické pro 60.-70. léta. Mezi profesionálními fotografy ovšem zaznívalo, že „…ta holka je dobrá, ty fotky mají ducha…“. To ostatní už je prý hlavně poctivá dřina. „Takže Zorko, dobré světlo!“.

Pro všechny, kdo by chtěli také pomoct rodinám souženým těžkou nemocí jejich člena – ať už dítěte nebo rodiče, nebo se jen zajít podívat na hezké fotografie. Výstava potrvá do 12. listopadu, kdy se také můžete zapojit do dražby v Social Store společnosti Megapixel, v ulici Komunardů 42, v Praze 7. A kdyby se vám nějaká fotografie po shlédnutí výstavy zvlášť líbila a chtěli jste ji mít zamluvenou, tak si pro jistotu zavolejte na číslo 270 006 167, protože už v den vernisáže byly dvě fotografie zamluvené. „Je to hezká a laskavá věc, takže se určitě musí podařit“, řekla nám na závěr Zorka Hejdová.

Fotografie © MEGAPIXEL a Zora Hejdová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..