WASHINGTON – Zdá se, že nejen Česku unikají do médií informace o živých kauzách. V USA nabírají na obrátkách skandály jeden za druhým, protože do médií unikly údaje o tajných operacích amerických zpravodajských služeb „CIA“.

Podezření z úniku tajných informací obsahujících státní tajemství, padlo na pracovníky prezidentova Bílého domu, zejména administrativu prezidenta Baracka Obamy. Republikánští senátoři obvinili Bílý dům ze záměrného úniku informací za účelem zvýšení ratingu Baracka Obamy.

Sdílný duch Obamova prezidentství

Už v létě 2011 měli kongresmani bojující o udržení státního tajemství důvod ke znepokojení. Jak uvádí ruskojazyčná agentura Lenta, šlo o sloupek v The New York Times, věnovaný natáčení Kathryn Bigelow o likvidaci teroristy číslo 1, Usámy bin Ládina. Sloupek uváděl, že tvůrci šotu měli k dispozici přístup „k té nejutajovanější informaci všech dob“. Za zdroj úniku byl označen „kdosi“ v Bílém domě.

V této souvislosti připomeňme, že se naše slavná armáda neopomněla vzápětí pochlubit, že se hrdinsky rovněž podílela na této akci, což vyvolalo u kompetentních českých zpravodajských důstojníků zcela jistě předčasné šediny či další vrásky.

Média prozradila infiltraci amerických sil do jemenské Al Kaidy

Tato kauza, jak se však ukazuje, byla pouze svérázným prologem. Skutečná bomba „vybuchla“ 9. května, půl roku před prezidentskými volbami v USA. List Los Angeles Times, a poté i věhlasná tisková agentura Associated Press převyprávěly příběh agenta, který se infiltroval do struktury jemenské větve Al-Kaidy, aby vzápětí odvrátil teroristický útok na palubě letadla.

29. května zase vešlo ve známost prostřednictvím New York Times že prezident Obama osobně vybírá cíle na straně teroristů, aby na ně zaútočil bezpilotními letouny. Začaly proto sílit požadavky na to, aby se kromě vyhledávání chyb v řadách zpravodajských služeb, začalo hledat také v administrativě prezidenta Baracka Obamy. Že tyto požadavky přicházejí z řad republikánských senátorů, asi není zapotřebí dodávat.

Američtí zákonodárci to chtějí společně vyřešit přísnějším zákonem 

Hledání anonymního zdroje médií v Bílém domě bude nejspíš dlouhodobě připomínat hledání jehly v kupce sena. Tím spíš, že ani motivy onoho „zdroje“ nejsou jednoznačné. Jednu lekci si však už kongresmani rozhodně odnesli: příslušné výbory (sněmovní) začali s přípravou nového zákona, který by zavazoval administrativu prezidenta, aby včas upozorňovala zákonodárce na své rozhodnutí odhalit tajné informace. S užitečností tohoto zákona vyslovili souhlas jak republikáni, tak demokraté. Jeho průchodnost je tedy už nyní zajištěna.

Přebíráme ze Spojených států kde co, stejně jako jsme to dříve dělali v případě Sovětského svazu. Možná by tentokrát skutečně stálo zato se dobře obeznámit s touto novou americkou normou a převzít ji do české sbírky zákonů. Možná, že by mohlo být alespoň o několik úniků, a tím i ostudy pro český stát, přece jen méně.

Fotografie: www.cbsnews.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..