PRAHA –  Podle posledního průzkumu by se Křesťanská demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL) dostala do Sněmovny. Před časem právě z ní odešla část členů do TOP09. Dnes tato strana hlásí, že je zpátky.  Její předseda Pavel Bělobrádek poskytl  Smart  News  exklusivní  rozhovor

Podle výzkumu Sanep by se KDU-ČSL dostala do Sněmovny a stala tak parlamentní stranou. Jak vidíte možnost vládní odpovědnosti?

 Parlamentní stranou již jsme, máme třetí nejsilnější senátní klub. Výzkum Sanepu je již možná šestnáctý ze sedmnácti posledních, který nás zpět do sněmovny posílá, takže je to trend, nikoli náhoda.

Podíl na vládě záleží na programovém prohlášení vlády a jeho plnění. K Šrámkově „Být při tom“, z turbulentní doby 1. republiky, kdy žádná vláda nevydržela celé funkční období a lidovci byli stabilizujícím prvkem, přidal Josef Lux v devadesátých létech dovětek „…a tvořit to“. Nyní dodávám, …“ale ne za každou cenu“. Jestliže nebudou splněny naše nepřekročitelné limity, pak ve vládě nebudeme a budeme vyjednávat o umožnění menšinové vlády.

V tomto samém průzkumu by KDU-ČSL předstihla TOP09. Nejedná se tak trochu o boj i o křesťansky založené voliče? 

 Domnívám se, že pro TOP09 křesťanští, přesněji dřívější lidovečtí, voliči tvoří malé procento voličů. Politologové to odhadují na 5% voličů TOP09. Navíc jejich zisky jsou ve velkých městech a více v Čechách, tedy zcela v protikladu s naším elektorátem. Domnívám se, že to bude marginální záležitost. Navíc nejvíce křesťanů nejspíše stejně volí ČSSD.

Není možné se vyhnout Vlastě Parkanové, která byla dříve členkou KDU-ČSL. Jak se vlastně na celou záležitost její kauzy díváte vy? Kdyby byla KDU-ČSL ve Sněmovně, hlasovali by jste pro její vydání?

 Osobně žádnou zodpovědnost necítím, jako předseda strany pak samozřejmě ano, protože tam tehdy byla ve sněmovně za nás. Jenže měla svoje kritiky, stejně jako Miroslav Kalousek, a nakonec se rozhodli i s Pavlem Severou a dalšími odejít do TOP09. Mohu jen říci, že jsem rád, že je to minulost a pro KDU-ČSL uzavřená kapitola. Ano, jsem pro vydání, to by nemělo být jen v otázce výroků ve sněmovně a v očividně vykonstruovaných případech.

Druhým bývalým členem KDU-ČSL je i Miroslav Kalousek. Jak vnímáte jeho telefonáty policejnímu prezidentovi Lessymu a vyšetřovateli Mazánkovi?

 Vidím je jako velmi nevhodné.

 Jak hodnotíte vládní reformy?

 Jako ostudu pravicové politiky a kroky špatným směrem.

Co říkáte na kauze Davida Ratha a také výměně ministra Pospíšila? 

V případě pana Ratha si musíme počkat na soud, ten rozhoduje o vině a nevině. Výměna pana Pospíšila byla krajně podezřelá, může ale významně pomoci ODS v Plzeňském kraji.

Co kandidátka na vrchní státní zastupitelku Lenka Bradáčová?

Pokud ji pan Zeman navrhuje, měla by se jí stát.

Jak vidí KDU-ČSL problém církevních restitucí? Byli byste také pro veřejnoprávní fond , jak navrhuje ČSSD

Máme jiný názor, souhlasíme s návratem části hmotného majetku a finanční kompenzace. O její výši se dá diskutovat. Fond je podivné řešení.

Vaše kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová působí zatím velmi nenápadně. Jaké má v současné době podle vás šance?

Čekáme na sběr podpisů, aby byl formulář dle zákona. Sběr by měl být zahájen co nejdříve, protože pak začne vlastní kampaň. Je to i otázka peněz. Myslím, že paní Roithová může překvapit. Je to charakterní, pracovitá žena se skvělou pověstí, pracovitostí a intelektem.

 Je podle vás premiér Petr Nečas silný nebo slabý premiér?

 On je premiérem?

 A co Vaše životní krédo.

 Pán Bůh nám dal dvě ruce a mozek, abychom ho neobtěžovali s každou maličkostí.

Zdroj foto: archiv autor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..