DAMAŠEK – Mezinárodní výbor červeného kříže a půlměsíce (MVČKP) prohlásil oficiálně syrský konflikt za občanskou válku. Média o tom informoval tiskový mluvčí organizace Hišama Hassan. Začalo proto pro Sýrii platit Mezinárodní humanitární právo a útok proti civilistům se stává válečným zločinem.

Hassan označil situaci v zemi jako vnitřní ozbrojený konflikt, protože výraz „občanská válka“ právní sílu nemá. Změnilo to ale statut konfliktu, protože ode dneška začalo platit na území Sýrie Mezinárodní humanitární právo. Hlavní je, že strany mohou využívat jakékoliv zbrani pro dosažení svých cílů, ale jakýkoliv útok na civilní obyvatele bude mít statut válečného zločinu

MVČKP kvalifikoval události jako v Sýrii jako lokální ozbrojený konflikt mezi vládními vojsky a silami povstalců. Poté, co ale boje překročily rámce jednotlivých regionů, udělil výbor syrskému konfliktu statut občanské války.

Válečný statut určuje Vídeňská konvence

MVČKP odpovídá za dodržování „Vídeňské konvence za roku“ 1949, a má proto právo udělovat konfliktu statut války. V době syrského konfliktu zůstal MVČKP jako jediný, kdo dodával do země potraviny a léky.

Už v červnu říkal šéf pozorovatelské mise OSN Erve Ladsus. Krom toho, „skutečnou válkou“ nazval události v zemi sám prezident Bašár Asád.

Ozbrojený konflikt mezi vládními vojsky a povstalci začal v březnu roku 2011. Od té doby v Sýrii zahynulo, podle hodnocení ochránců lidských práv, přes 17 tisíc lidí.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..