AL RIÁD – Za nepřátelský označilo saúdské ministerstvo zahraničí komentář zmocněnce ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva, demokracii a svrchovanost práva, Konstantina Dolgova, v souvislosti se situací na východě království. Informovala o tom tisková agentura Reuter’s.

Dolgov vyjádřil 12. července znepokojení v souvislosti se střety mezi pořádkovými jednotkami a skupinou mírových demonstrantů ve městě Katif, v jejichž důsledku, podle médií, zemřeli dva účastníci demonstrace a více než 20 jich bylo zraněno.

Tvrdý ruský komentář postoje Saúdské Arábie  Saúdy zaskočil 

„Předpokládáme, že úřady Království učiní všechna nezbytná opatření v zájmu normalizace situace ve východních regionech a nedovolí vznik nepokojů, včetně mezikonfesních střetů a zajistí obecně uznávaná lidská práva, včetně práva na svobodné vyjadřování názorů, pokojné demonstrace a svobodu sdružení, jak to ukládá zákon,“ uvedl diplomat ve svém komentáři.

V království jsme se ohromným překvapením a rozpaky dozvěděli o komentáři zmocněnce ministerstva zahraničí Ruské federace, které se jeví jako nepokryté a neodůvodněné vměšování se do vnitřních záležitostí státu,“ praví se v reakci ministerstva zahraničí Saúdské Arábie.

Saúdská Arábie v šoku, Rusko se vměšuje do vnitřních záležitostí SA 

„Království vyjadřuje naději, že účelem tohoto podivného komentáře není odpoutat pozornost od krutých a odporných jatek, která upořádal syrský režim vůči svým občanům za podpory známých stran, bránícím jakýmkoliv upřímným pokusům zabránit krveprolití syrského lidu,“ praví se v dokumentu.

Už dříve oznámilo ministerstvo vnitra Saúdské Arábie, že dva mrtví v Katífu zastřelili neznámí a policie ty vraždy šetří. Pokud jde o srážky, neměly údajně hromadnou povahu a začaly poté, co skupina protestujících proti zatčení šíitského imáma, šejcha Nimra al Nimra, zahájila proti policii palbu.

V Sýrii zuří občanská válka

Připomeňme, že Saúdská Arábie, spolu s dalšími blízkovýchodními a západními zeměmi, usiluje o sankce vůči prezidentovi Bašáru Asádovi. Střety mezi syrskými úřady a opozicí, které začaly v březnu roku 2011, už přerostlo do občanské války. Za poslední dobu došlo ke třem napadením obydlených osad, během nichž zahynuly desítky lidí. Podle médií, pomáhá El Riád velmi aktivně syrským povstalcům bojujícím proti Asádovu režimu.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..