Vladimir  V ruském městě Vladimír bylo zahájeno trestní stíhání bývalé soudkyně Anny Chochlové. V pátek o tom informoval Úřad pro vyšetřování RF na svých stránkách. Dočká se i Česko odvolatelnosti soudců?

okresní soud Vladimirského regionuSoudkyně byla zadržena podle příslušných paragrafů článků TrK RF (290) za přijetí úplatku, (305) za vynesení vědomě nespravedlivého rozsudku, (325) loupež nebo poškození úředních listin, pečetí, razítek, a také (30 a 291.1) za pokus o zprostředkování úplatku. Nyní je Chochlova ve vazbě.

Podle vyšetřovací verze, na podzim 2010 inkasovala Chochlová 450 tisíc rublů (270 tisíc korun) od muže, odsouzeného moskevským městským soudem k 13 letům nepodmíněně za provedení nájemní vraždy pro skupinu osob. Za tuto částku mu snížila trest o 2,5 roku. K překvalifikaci trestného činu však nedošlo. Soudkyně pouze uvedla, že důvodem ke snížení trestu měla být skutečnost, že se odsouzený přihlásil dobrovolně. Toto prý u soudu nebylo vzato v úvahu, přesto, že jde o polehčující okolnost ve prospěch žalovaného. Ve skutečnosti si musela policie muže najít, což se stalo po mnohaměsíční usilovné pátrací činnosti.

Doplatila na chiméru o své nedotknutelnosti

Do června 2011 měla Chochlova pro jistotu obě verze soudního spisu v sejfu. Pak je teprve zničila s přesvědčením, že nebezpečí je zažehnáno. V únoru 2012 však byl její rozsudek zrušen krajským soudem ve Vladimirské oblasti a stížnost, která následovala, se jí stala osudnou.

Vyšetřovatelé mají na tuto soudkyni rozpracovaný i další případ, kdy v roce 2010, za 700 tisíc rublů (cca 420 tisíc korun) zamítla žádost o prodloužení vazby obyvatelce Nižgorodské oblasti, obžalované z podvodu ve velkém rozsahu. Po rozsudku soudkyně Chochlové byla žena propuštěna na kauci, přestože už před tím unikala orgánům činným v trestním řízení. Podle předpokladu prokurátora žena se skrývá a doposud je místo jejího pobytu neznámé.

Dočká se i Česko svého zákona o odvolatelnosti a stíhatelnosti soudců?

Vyšetřovatelé sledují další korupční stopu této soudkyně, která měla v červnu 2011, kdy už byla odvolaná z funkce, požadovat od dvou advokátů 600 tisíc rublů (360 tisíc korun), které měla předat soudcům jejich klienta. Podle nejpravděpodobnější vyšetřovatelské verze, si tato odvolaná soudkyně hodlala většinu z těch peněz ponechat.

Anna Chochlova vykonávala úřad soudce od roku 2008 do 2011, takže si dokázala uchovat čistý soudcovský štít maximálně dva roky, i když vyšetřování ještě není u konce. Na rozdíl od České republiky je soudce v Ruské federaci odvolatelný a stíhatelný. Někteří politologové jsou přesvědčeni, že zejména prokuratura dostala zelenou po prezidentově vyhlášení boje s korupcí v Rusku. Pesimisté jsou sice ve výrazné menšině, míní však, že se soudkyně nejspíš nechtěla dělit s prokuraturou či policií. Většina se ale shoduje na tom, že může jít o důležitý signál z Kremlu, že je dobré brát vládcova slova o boji s korupcí vážně.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..