NOVOROSSIJSK –Zatímco u nás mají problém dostat řádnou smlouvu i někteří zaměstnanci, v ruském Novorossijsku, podle listu Komsomolská pravda,  má v dětské knihovně řádnou a orazítkovanou smlouvu dokonce kocour jménem Kuzja, který byl angažován a je úředně veden jako «pomocný knihovník».

Kuzja - kocour knihovnikKuzjovo «pracoviště» bylo vytvořeno zcela záměrně. Během dětských svátečních programů v knihovně, zastává Kuzja roli učeného kocoura z úvodu Puškinova básnického díla Ruslan a Ludmila. (Mohutný dub v zálivu stojí, řetězem zlatým obtočen, učený kocour po něm chodí po věky, každou noc i den…).

Sváteční «mundúr» se bez motýlka neobjede

Kuzja pobírá plat v naturáliích a kromě kočičích granulí dostává také pamlsky v podobě čerstvého rybího filé a masa. Pravda, účetně se kocourova výplata neeviduje, proto mu «mzdu» vyplácejí jeho «kolegové», zaměstnanci knihovny.

O svátcích, během svých «pracovních» dnů je Kuzja «oblečen» do pracovního motýlka, jak se na knihovníka sluší. O všedních dnech ho pouze s láskou vyčesávají a zvelebují suchým šamponem.

Kočičí komanda zaměstnávají galerie i britští premiéři

Vedoucí odboru správy městských knihoven Anna Lapšina povyprávěla listu, jak vlastně Kuzja ke svému místu přišel. Kocour se objevil u budovy knihovny v říjnu 2012 a první dobu se jen obcházel kolem. Ředitelka knihovny pak ale vyzvala LApšinu, aby si buď vzala kocoura domů, nebo aby ho «zaměstnala», aby prý zvíře v ruských mrazech neumrzlo. Kocour dostal následně veterinární pas a poté i místo »pomocného knihovníka».

Kuzja ale není jediný kocour, který slouží v podobném bohulibém zařízení. V Petrohradské galerii Ermitáž zavedla tuto «kočičí» tradici už císařovna Kateřina II, kde ovšem působily kočky oficiálně v úřadu «myšilov». Tento úřad navíc není jen výsadou Ruska, ale i Velké Británie, kde kocouří chrání před hlodavci rezidenci britských premiérů. V současné době se o povinnosti tohoto náročného úřadu dělí kocour Larry a kočka Freya, pojmenovaná na počest starobylé a mocné severské bohyně. Ta se projížděla v malém kočáru, taženém kočičím spřežením.

Zdroj foto: yuga.ru

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..