DAMAŠEK – Syrské úřady předaly ve středu 28. srpna inspektorům OSN vyšetřujícím původ chemických zbraní nezvratné důkazy, že vládními složkami nebyly použity jedovaté látky. Informoval o tom syrský náměstek ministra zahraničních věcí Fejsál Mikdad.

Ruské lodě korzují u syrských břehů už dlouhoPodle agentury Reuters oficiální Damašek navíc tvrdí, že USA, VB a Francie pomáhaly syrské opozici získat chemické zbraně a použít je. Zranění svědci z nemocnic potvrdili dopisovateli ruského listu Komsomolská pravda, že stříleli opoziční povstalci.

Zjištění dopisovatele listu KP se shodují s komisařkou pro lidská práva OSN

Už dříve prohlásila zvláštní komisařka OSN pro šetření porušování lidských práv v Sýrii – Carla del Ponte, že výpovědi svědků prokazují účast opozice na chemickém ostřelování na kraji Damašku.

USA se už však rozhodly. Navzdory oficiálním údajům OSN jsou rozhodnuté na Sýrii zaútočit. Prezident Barack Obama «cítí», že právě vláda Bašára Asáda se snaží zahubit svůj lid jedovatými plyny.

Amerika chce válku. Chtějí ji i Američané?

Pentagon samozřejmě okamžitě prohlásil, že je připraven k vojenské intervenci do syrského konfliktu, ovšem v případě, že takto rozhodne prezident Obama.

Syrský prezident Bašár Asád ovšem striktně odmítl veškerá nařčení ze strany západních lídrů a místní opozice. Šéf syrského státu prohlásil, že vláda zajistí pro inspektory přístup do míst, kde k tragédii došlo. Závěry tohoto šetření budou předány OSN, která by měla o celé záležitosti rozhodnout.

Rusko posilovat kontingent nebude – je prý silný dost

Podle ruské tiskové agentury RIA Novosti nemíní zatím Rusko posilovat svou vojenskou přítomnost u syrských břehů. Podle ministerstva obrany RF je početnost ruských vojenských sil zcela dostačující.

Připomeňme, že podle dřívějších zpráv korzuje u syrských břehů šest ruských bojových plavidel, plně osazených dobře vycvičenými muži námořní pěchoty. Zástupce ruského ministerstva obrany ovšem přiznal, že americké jednotky v blízkosti syrských břehů jsou pod neustálou kontrolou.

Když promluví zbraně, prohrají všichni

V tuto chvíli lze předpokládat, že se Ruská federace bude snažit do poslední chvíle používat diplomatické prostředky k urovnání konfliktu. K čemu ale dojde, když jednání definitivně selžou, se lze jen dohadovat. Je zřejmé, že Rusko už nehodlá mlčet tak, jako dříve. I jeho výzbroj je dnes jiná, než před 10 či 5 lety.

Systémy S-400, natož S-500, jsou více než rovnocenným soupeřem pro americké střely, a o schopnostech letounů T-50 se mohli před několika málo dny přesvědčit účastníci aerosalonu, pro něž byly možnosti tohoto letounu doslova šokem.

Otázkou zůstává, zda budou zbrojní americké loby tak silné, aby ustály před americkou veřejností fakt, že «své» hochy poslaly na zbytečnou smrt.

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..