KOMENTOVANÁ ZPRÁVA – VLADIVOSTOK – za hloupost, ba přímo blbost nehoráznou, označil zcela otevřeně ruský prezident Vladimír Putin tvrzení všech těch, kdo obviňují vládu Sýrie z použití chemických zbraní. O prezidentově rezolutním vyjádření přinesla z Vladivostoku zprávu ruská agentura Interfax. Snaha o útok na Sýrii začíná navíc stále více připomínat Vietnam.

Vladimír Putin prezident Ruské federace«Za podmínek, kdy syrská armáda postupuje, mluvit o tom, že by syrská vláda použila chemické zbraně, je nehorázná blbost», řekl ruský prezident novinářům během svého pobytu na Dálném Východě ve Vladivostoku.

Nejsou-li důkazy předloženy – neexistují

Jak prezident dále zdůraznil «…jsou-li důkazy o použití chemických zbraní, pak musejí být předloženy. Nejsou-li předloženy, pak tedy důkazy neexistují», dodal prezident.

Navíc připomněl ruský prezident svému americkému kolegovi Baracku Obamovi, že je nositelem takové «drobnosti», jako je Nobelova cena míru. «Chci se obrátit na na Obamu jako na nositele Nobelovy ceny míru: ještě než bude použita síla v Sýrii, je třeba se zamyslet nad budoucími obětmi», prohlásil prezident Ruska.

Všude, kam stoupla americká bota je stejný obrázek

Vladimír Putin zároveň připomněl USA, že nejednou vystupovaly jako iniciátoři ozbrojených konfliktů v různých regionech světa. «A vyřešilo to snad jediný problém? Afghánistán, Irák, Libye. Není tam ani klid, ani žádná demokracie, o níž údajně usilovali naši partneři, není tam ani elementární občanský mír či rovnováha», konstatoval Putin. «Na toto vše je třeba se zaměřit, ještě než bude rozhodnuto o raketově – bombových úderech, po nichž budou bezesporu následovat oběti, a to i v řadách civilního obyvatelstva. Není to právě to, nad čím je nutné se zamyslet? Jsem přesvědčen, že ano», dodal prezident.

Vladimír Putin se do jisté míry odvolal i na americký tisk a média. «Stačí se podívat na média v samotných Spojených státech, na vyjadřování politiků, expertů – různě se tam hodnotí ta či jiná vojenská akce. Většina analytiků se nyní přiklání k tomu, že například akce vůči Iráku byla chybou. Vycházíme-li z toho, že v minulosti šlo chyby, proč bychom tuto akci měli pokládat za bezchybnou? Toto vše by mělo donutit zamyslet se nad tím, aby podobná rozhodnutí byla činěna beze spěchu», konstatoval ruský prezident.

Chce Amerika další Vietnam?

Zároveň vyslovil ruský prezident úvahu, zda vůbec odpovídá zájmům USA «znovu zbytečně destruovat mezinárodní systém bezpečnosti a základní osnovy mezinárodního práva».

«Upevní to snad mezinárodní prestiž USA»?, klade otázku Vladimír Putin. Podle něj – sotva. «Voláme k důkladnému zamyšlení, než budou přijata rozhodnutí, které jsou zřetelně v rozporu s míněním mezinárodního společenství a destruují celý systém mezinárodní bezpečnosti», konstatoval ruský prezident.

Jak prezident dále uvedl, «existuje zřejmá nutnost podniknout nějaké kroky», jak ale dodal, «může spěch v podobných záležitostech vést k důsledkům, které jsou zcela obrácené, než ty očekávané». «Rusko volá k důslednému zamyšlení, než bude přijato rozhodnutí o operaci v Sýrii», zdůraznil Vladimír Putin.

Stále více začíná situace připomínat spíše chmurnou stránku amerických dějin, jejíž syndrom asi už začal vyprchávat – Vietnam. Také bez mandátu OSN, také v proti názoru většiny světové veřejnosti. Tehdy Amerika dopadla tak, že to vypadalo na definitivní poučení o tom, že se takové věci prostě nedělají.

Ruská medvědí trpělivost už zjevně není na skladě

Rozpad Sovětského svazu a následně svazku Společenství nezávislých států (SNS) vyvolal ale v amerických politicích představu, že si teď, zejména po vtažení středoevropských zemí do NATO, si mohou dělat, co chtějí a ostatní to prostě musejí vzít na vědomí.

Zdá se ale, že se Sýrií došla Rusku trpělivost a ukázalo zuby, které opravdu nejsou nefunkční protézou, ale ve zbraňových systémech najednou předvedla východní velmoci parametry, které přesvědčily dnes už většinu zemí NATO, že o nutnosti aktivizace pudu sebezáchovy. Rusko dalo zřetelně najevo, že se Ameriky nebojí, i když dává jednoznačně přednost mírovému řešení, tedy aby země měla možnost si vyřešit svůj problém tak, jak uzná za vhodné.

Ostatně, i zděšená zpráva CIA, kterou uvedl portál smartnews.cz dokazuje, že 75 procent občanů Sýrie by hlasovala pro Asáda jako prezidenta. Otázka tedy zní – stane se Sýrie pro Ameriku druhým Vietnamem? Možná by se mohla spokojit s porážkou na poli diplomatickém a nemarnit zbytečně životy ani syrských lidí, ani amerických vojáků. A to by si Obama měl dobře rozmyslet, jestli nechce za své vlády uspíšit smrt amerického hegemonství.

Související články:

Obama lže, Sýrie předložila důkazy – plynovala opozice

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..