KOMENTÁŘ – Syrští «rebelové» z Východní Ghouty u Damašku se přiznali dopisovateli Associated Press (AP) Daleu Gavlakovi, že jsou zodpovědní za incident s chemickými zbraněmi, z 21. srpna 2013, kvůli němuž byly USA rozhodnuty bombardovat Sýrii. Další zemi, která se provinila jen tím, že má ropu a nepatří k rektoskopům USA.

Čečenští vakchabité vraždí v Sýrii za pouhých 15 eur denně. Taková je cena života, kterou kupují pro své zájmy USA? /foto - pravda-tv.ru

Čečenští vakchabité vraždí v Sýrii za pouhých 15 eur denně. Taková je cena života, kterou kupují pro své zájmy USA? /foto – pravda-tv.ru

Vše nasvědčuje tomu, že laureát Nobelovy ceny míru prezident Obama má s válčením, česky řečeno «po ptákách», leda by chtěl spáchat politickou sebevraždu v přímém přenosu. Nejen, že o původu chemických zbraní pochybují vlastní americké tajné služby. Z amerického podnětu se Rusy pokusil dokonce velmi po americku vydírat také spojenec USA, šéf zpravodajských služeb Saúdských Arabů princ Bandara, aby donutil Rusy skončit s podporou prezidenta Asada. Jeho výsost neuspěla, a měl navíc smůlu. Byli to totiž nakonec Rusové, kteří to vydírání «napráskali» světu.

Rebelové zpackali přesun chemické zbraně – nic víc

Vraťme se ale k výbuchu, který měl «mírové holubici» Obamovi, rozvázat ruce k bombardování i bez souhlasu OSN. Podle slov «rebelů» získali tito chemickou otravující látku ze Saúdské Arábie, přičemž většina z nich prý neměla ani stín potuchy o tom, o co se přesně jedná a jaké děsivé důsledky může tato zbraň mít. Přeprava «objektů», jak zjistil dopisovatel AP Dale Gavlak, probíhala podzemními tunely. Některé prý měly nevelké rozměry a «trubkovitou» formu, jiné se podobaly «obrovským plynovým láhvím». Původní autorův článek ZDE

Právě tunely se staly osudným prvkem. Během přepravy chemické zbraně došlo k explozi a rozptýlení bojového plynu. Jak prý bojovníci uvedli, během výbuchu zahynulo všech 12 jejich kolegů, kteří náklad doprovázeli v tunelu a stovky lidí na povrchu.

Dát neškoleným lidem do rukou chemii nebo jádro? Nebezpečnější, než opici samopal

«Z mnoha rozhovorů s lékaři, obyvateli Ghouty, s povstalci i jejich rodinami vyplynulo, že většina z nich je přesvědčena o tom, že chemické zbraně obdrželi rebelové přes šéfa saúdské tajné služby, prince Bandara bin Sultána, který byl tímto podle nich zodpovědný také za realizaci smrtonosného útoků», píše Gavlak.

V tu chvíli začne normálně myslícího člověka mrazit v zádech u vědomí, kolik podobně «dokonale proškolených bojovníků» dostane pohádkový úkol, ve smyslu «jdi tam, neznámo kam a přenes to, neznámo co». Chemie, jádro, to už vlastně začíná být jedno. V neškolených rukou to začíná připomínat cosi nebezpečného, jako když se opici vrazí do ruky samopal.

Rebelové prý navíc zpravodajci řekli, že nebyli dostatečně vyškoleni k zacházení s těmito zbraněmi, prý dokonce ani nevěděli, co to je. Navít vše nasvědčuje tomu, že původně měly být zbraně předány odnoži Al Kajdá, skupině al-Jabhat Nusra. «Byli jsme na ty zbraně velmi zvědavi. A bohužel, někteří z bojovníků nezacházeli se zbraní správně a došlo k výbuchu», řekl jeden z bojovníků s přezdívkou „J“ Gavlakovi.

Ani lokalita nebyla válečnými snaživci identifikovaná správně

K incidentu došlo náhodou, navíc na severní periferii Damašku. Na jihu, jak psaly opoziční a západní mediální zdroje, nedošlo k ničemu. Přesto, že lze očekávat minimálně skeptickou reakci západních médií, Saúdi se už nyní pokoušejí odvést pozornost od sebe. Potvrdily to i ženy bojovníka „K“. «Neměli jsme ani ponětí, že jde o chemické zbraně, ani nám neřekli, jak je máme používat», tvrdily svorně.

Promluvil také podle Gavlaka Abu Abdel Moneim, otec jednoho z rebelů, kteří zůstali v tunelu. «Můj syn ke mně přišel před dvěma týdny a ptal se, zda nevím, o jaké zbraně se jedná. Popsal mi některé jako trubkovité, jiné jako plynové láhve», konstatoval. Skupina, která měla zbraně poskytnout, se prý jmenuje Abu Ayesha.

Nekousejte do Ruska, už to není spící Míša

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že princ vyhrožoval teroristickými útoky i ruské olympiádě, jestliže upustí od podpory syrského prezidenta. «Mohu vám zaručit ochranu zimních olympijských her v Soči. Čečenské skupiny, které ohrožují bezpečnost her, jsou řízeny od nás», měl podle deníku the Telegraph prohlásit princ Bandar ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.

Dovolil si dost. Nejspíš mu asi nedošlo, že Vladimír Putin už má dost té arogance ze všech stran a zbraňové systémy už dostatečně vyvinuté. Tentokrát ruský prezident prohlásil, že od přízně syrskému prezidentovi neustoupí. Jak už psal zpravodajský portál smartnews.cz ZDE, Vladimír Putin vysvětlil novinářům zcela logickou věc. «Je přece nehorázná blbost, aby ten kdo postupuje, měl zapotřebí použít něco, co mu může uškodit», konstatoval Putin ve Vladivostoku, na Dálném Východě Ruska. Jednoduchý, leč logický závěr z hlediska strategie i taktiky.

Obama nemá spolehnutí ani na vlastní ani na spojence. Je to předzvěst impeachmentu?

Nicméně, ani americké zpravodajské služby nepotvrdily jednoznačně Asádovu účast na chemickém útoku. I podle nich «neexistuje žádná „kouřící zbraň“, která by s útokem přímo spojovala administrativu prezidenta Asada».

Za zmínku stojí, že použitý plyn typu VX – je britský výrobek, který je v současné době ve výzbroji jediné země – USA. Ve výzbroji Ruska je «zmutovaná» analogie tohoto plynu – typ VR.

Přesto, že je Dale Gavlak přes 20 let dopisovatelem AP, tato agentura nechtěla tyto burcující informace zveřejnit pod svou hlavičkou. Odmítla to i BBC, pro kterou Gavlak už rovněž dopisuje léta. Jedním ze zdrojů této informace se proto stal portál infowars.com, jemuž se Gavlak svěřil.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..