ROSTOV na DONU – Uvedení do provozu třetího a čtvrtého bloku Rostovské jaderné elektrárny, povede k přebytku elektřiny na jihu Ruska. Tento přebytek bude možné směrovat na zásobování Krymu. Díru v rozpočtu odnesou řadoví Ukrajinci.

Rostovská JE - všechny bloky.

Tři bloky stojí, čtvrtý se na Rostovské JE dostavuje.

Tuto informaci sdělil novinářům dle Russian RT, ředitel elektrárny Andrej Salnikov. Tím  Ukrajina, vzhledem k přerušení dodávky elektřiny na Krym, přijde o další peníze do státní kasy. Podle ředitele Salnikova probíhá příprava ke provoznímu spuštění třetího bloku (testovací režim už má úspěšně za sebou) a výstavba čtvrtého bloku je už v pokročilé části výstavby (viz obrázek) – uvádí agentura RIA Novosti. Ředitel je přesvědčen, že spuštění nových bloků na Rostovské jaderné elektrárně povede k přebytku elektřiny, kterou bude možné dodávat na Krym. Aby bylo možné dovést elektřinu ke koncovým spotřebitelům, je samozřejmě třeba učinit ještě některá technická opatření.

Na schválnosti ukrajinského vedení doplatí opět prostí Ukrajinci

„Jedním z důvodů, proč bylo přijato rozhodnutí o urychlení spuštění čtvrtého bloku Rostovské elektrárny z roku 2019 na rok 2017, se stala nutnost urychleného vytvoření přebytku elektřiny na jihu Ruska a následné energetické zabezpečení krymského poloostrova“, řekl zástupce koncernu „Rosenergoatom“.

Zároveň je třeba vzít v úvahu fakt, že Ukrajina, která vysadila dodávky elektřiny na Krymu v druhé polovině prosince, se v nejbližší době spuštěním třetího bloku dostane do situace, že přijde o platby za krymskou elektřinu, kterou na poloostrov dodávala. Ukrajinská státní kasa tak bude opět o citelný příjem chudší.

Zdroj foto: Rosenergoatom: Rostovská JE, všechny čtyři bloky.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..