PRAHA – Poslankyně Soňa Marková (KSČM): Rozhodně JSEM PRO, aby léčba tzv. syndromu diabetické nohy pomocí kmenových buněk byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

 Soňa Marková, poslankyně za KSČM, stínová ministryně zdravotnictvíUž řadu let bojuji společně se svými stranickými kolegy za to, aby zdravotnictví skutečně sloužilo potřebám pacientů. Bohužel tomu však stále není.

 Důkazem je například jednání poslanců hnutí ANO, kteří se opakovaně postavili proti nejmodernější léčbě tzv. syndromu diabetické nohy. Tím dnes v ČR trpí více než 40 tisíc pacientů! Alarmující je pak číslo provedených amputací, které se ročně – dle informací odborníků – pohybuje kolem 11 tisíc. Nečinně přihlížet tomu, jak jsou pacientům v 21. století „zbytečně“ amputovány končetiny, když přitom existuje metoda léčby pomocí kmenových buněk, která se prokázala jako velmi účinná, je pro mě jako místopředsedkyni Výboru pro zdravotnictví PSP ČR znepokojující a zcela nepředstavitelné. České zdravotnictví jako by se vracelo o desítky let nazpět, a to jen díky skupince poslanců, kteří opakovaně odmítají jednat o podpoře této léčby navzdory jasným závěrům odborné lékařské společnosti  a především zájmu samotných pacientů.

Metoda kmenových buněk se v zahraničí aplikuje už dávno

 Rozhodně jsme pro, aby léčba tzv. syndromu diabetické nohy pomocí kmenových buněk byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění.  Ve světě je již tato metoda běžnou praxí. Na rozdíl od amputace ušetří nemalé finanční prostředky a o kvalitě života pacientů, kteří nepřijdou o končetinu, ani nemluvím.

 Pevně věřím, že se k této problematice v poslanecké sněmovně znovu vrátíme. Považuji to za korektní, už kvůli pacientům trpícím tímto závažným onemocněním, z nichž řada musí žít s každodenní obavou, že jednou mohou o končetinu přijít. Jiná metoda kromě amputace totiž v současné době není možná.

 Soňa Marková, poslankyně PS PČR za KSČM

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..